Amsterdams’ leukste Pop-Up Store

Pop-up store in de Workship bij de Ceuvel in Amsterdam; eerlijke en duurzame producten, vaak gebruikmakend van recycling of upcycling.


De Workship bij De Ceuvel in Amsterdam Noord. Pop-up store in de Workship tot en met 12 augustus.
De Workship bij De Ceuvel in Amsterdam Noord.

Als jij een winkel zou mogen inrichten hoe zou deze er dan uit komen te zien? Wil je een winkel waar elk product een creatief project is met een eigen karakter en een eigen verhaal? De Pop-Up store op de Ceuvel is zo’n winkel, waar je niet weet of je in een wonderland of een museum bent beland. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.

 

Afgelopen dinsdag zocht ik onder het genot van een heerlijk zonnetje mijn weg door Amsterdam Noord om Berith Danse te ontmoeten in deze tijdelijke winkel in de Workship. Berith was wat verbaasd dat ik nog nooit op de Ceuvel ben geweest, want hoe kun je zo’n bijzonder plekje in Amsterdam Noord nu nog niet eerder bezocht hebben. Het is mij persoonlijk ook een raadsel.

 

Café de Ceuvel in Amsterdam Noord.
Café de Ceuvel in Amsterdam Noord.

De Ceuvel is een werkplaats voor creatieve, sociale ondernemers. Het is een ernstig vervuild stuk oud-industriegebied, waar nu wordt geëxperimenteerd met innovatieve, duurzame stadsplanning. Er is een café en er zijn verschillende tot werkplaats omgebouwde woonboten. Daarvan is de Workship er dus één. Vanaf het café loopt een stijgerpad dat je langs de Workship leidt. Omdat het gebied De Ceuvel, het café De Ceuvel en de Workship allemaal een eigen website hebben, vond ik het vooraf wat verwarrend hoe het allemaal in elkaar zat en hoe het bij elkaar hoorde en om eerlijk te zijn; eigenlijk moet je er gewoon naartoe om het allemaal met je eigen ogen te bekijken.

 

Samen met beeldend kunstenaar Monica Schokkenbroek bracht Berith Danse de pop-up store tot stand in haar werkplek. De Workship is normaal gesproken een podium, waar Berith programma’s organiseert rondom cultuur, ontwikkeling, duurzaamheid en innovatie. Berith richtte in 2001 Theatre Embassy op. Ze werkte in 27 landen in Azië, Afrika en Latijns Amerika en maakte daar verschillende theater projecten op locatie. Met de pop-up store wil Berith laten zien wat er allemaal gemaakt wordt op het gebied van duurzaamheid en hoeveel creativiteit daarin gebruikt wordt. “Zo mooi kan het zijn,” zegt ze wijzend op de uitgebreide collectie in de Workship.

 

Ik heb dan ook mijn ogen uit gekeken in de winkel. Ik zal een paar makers van producten hier uitlichten en voor alle andere mooie initiatieven; ga vooral een kijkje nemen, want ze zijn nog tot en met 12 augustus open. Ook organiseren ze nog twee keer een Talks of Design middag met de makers.

 

Ribbons van Re-vestlife in de pop-up store in de Workshop bij de Ceuvel in Amsterdam Noord.
Ribbons van Re-vestlife in de pop-up store.

Deze Ribbons van Re-vestlife zijn gemaakt van de reddingsvesten van migranten die de Middelandse Zee overstaken. Re-vestlife is een groep kunstenaars, die producten en kunstwerken maken van deze oude reddingsvesten. Het is een project van onder andere Makers Unite, dat samen met nieuwkomers producten ontwerpt. Alle opbrengsten van Re-vestlife gaan naar de goede doelen Movement on the ground, Refugee Company en de Griekse organisatie Odyssea of worden opnieuw geïnvesteerd in het maken van producten.

 

Rijkswachters van het Rijksmuseum in de pop-up store in de Workship bij de Ceuvel.
Rijkswachters van het Rijksmuseum in de pop-up store in de Workship bij de Ceuvel.

Dit zijn niet zomaar houten robots; het zijn Rijkswachters. De rijkswachters zijn gemaakt van kisten van het Rijksmuseum waarin kunststukken zijn vervoerd. Als je een Rijkswachter koopt, kun je de bijbehorende code invoeren op de website van het project en kom je erachter welk kunststuk door jouw Rijkswachter vervoerd is.

 

Çaj Mali van Lemon Poppy in de Pop-Up Store bij de Ceuvel.
Çaj Mali van Lemon Poppy.

Wordt dit het nieuwe favoriete drankje van alle hipsters en hippies? Çaj Mali thee komt uit de bergen van Albanië aan de Middelandse Zee. Ik heb het gisteren geprobeerd en het heeft een krachtige, geheel eigen smaak en ruikt heerlijk. Edvina Erebara is de oprichtster van Lemon Poppy, het bedrijf waarmee ze deze thee in Nederland verkoopt. Ze komt zelf uit Albanië en studeerde in Nederland. Na haar studie werkte ze bij verschillende bedrijven als consultant om uiteindelijk haar eigen bedrijfje, Lemon Poppy, te starten. Ze laat Nederland kennis maken met deze familie traditie uit haar vaderland. Ze heeft eerlijk en groen hoog in het vaandel staan; de plukkers krijgen een eerlijke prijs voor hun waar en alles is eco-vriendelijk geproduceerd en verpakt.

 

Kant en klare tuin in een fles te koop, pop-up store in Workship, De Ceuvel.
Kant en klare tuin in een fles te koop.

 

Lamp door Wietze Vos, pop-up store in Workship, De Ceuvel, Amsterdam.
Lamp door Wietze Vos.

Ik heb uitgebreid de tijd genomen om alle producten in de winkel te bekijken en ben naast mooie verhalen naar huis gegaan met pruimenjam en thee, maar het hadden ook een boek en een T-shirt kunnen zijn of een kettinkje en een lamp. Ben jij nieuwsgierig geworden naar welke wonderen er nog meer te ontdekken zijn in Amsterdam Noord? Zie hier beneden een greep uit de makers, die er allemaal te vinden zijn; reden genoeg voor een bezoekje?

 

Flyers van initiatieven in de pop-up store op De Ceuvel.
Flyers van initiatieven in de pop-up store op De Ceuvel.

 

Your next jumps to fair and green:

  • Ga langs bij de pop-up store op de Ceuvel en vind nog veel meer creatieve, kunstzinnige producten met een bijzonder verhaal!
    Het adres is Korte Papaverweg 4, 1032 KB, Amsterdam
    Open tot en met 12 augustus, kijk op de Facebook pagina voor de openingstijden!

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “Amsterdams’ leukste Pop-Up Store

  1. […] faciliteert workshops en evenementen, die in lijn liggen met de missie en visie van de Ceuvel.  De Ceuvel, waarover ik eerder al schreef toen daar een ontzettend leuke pop-up store geopend was, is een […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog