adidas Parley Boost sneakers; echt duurzaam of marketingstunt?

De adidas Parley Boost sneakers zijn gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan. Hoe duurzaam is deze schoen en hoe zit het met arbeidsomstandigheden?


Adidas kondigde al eerder aan dat zij sneakers op de markt zouden brengen die deels uit gerecycled plastic uit de oceanen bestaan, maar nu zijn ze ook daadwerkelijk te verkrijgen; de adidas x Parley Boost sneakers.

Vooraankondiging van de adidas x Parley sneaker


De achterkant van de sneaker

Parley for the Oceans
Adidas werkt samen met Parley for the Oceans; een groep die als gezamenlijk doel heeft om bewustwording te creëren met betrekking tot de kwetsbaarheid en schoonheid van onze oceanen en projecten te ontwikkelen die de ondergang van de ecosystemen in de oceanen tegen gaan. De deels 3D geprinte sneakers bestaan voor 95% uit plastic uit de oceaan en 5% uit gerecycled polyester en hebben een sok-achtige textuur en pasvorm. In eerste instantie zouden de sneakers een limited edition zijn, maar inmiddels communiceert adidas op hun website dat zij vóór het einde van 2017 meer dan 1 miljoen paar sneakers van gerecycled plastic willen maken. Dit betekent recycling van tenminste 11 miljoen flessen. Naast schoenen gaat adidas in samenwerking met Parley ook voetbal jerseys voor Real Madrid CF en FC Bayern München produceren. Real Madrid heeft op 5 november reeds in hun nieuwe tenue gespeeld en Bayern München is 26 november aan de beurt.

adidas x Parley Boost en FairFrog criteria
Zoals sommigen van jullie al wel weten hanteren wij op FairFrog criteria aan de merken en producten die wij online zetten. Als wij onze criteria naast de beschikbare informatie over de adidas x Parley Boost collectie zetten, zien wij als eerste verbeterpunten in de arbeidsomstandigheden. Alhoewel adidas lid is van de Fair Labour Association, scoren ze bij Rankabrand positief op slechts 5 van de 14 criteria. Daarnaast kunnen we ons de vraag stellen of schoenen van gerecycled plastic wel écht zo milieuvriendelijk zijn. In een eerdere blog (Creëer een oceaan-vriendelijke garderobe) schreef Nelle het volgende over kleding gemaakt van gerecycled plastic:

Het leek zo’n prachtig idee; je vist de troep uit de zee en maakt er een nieuwe broek van. Het idee dat je een kledingstuk kunt maken van plastic flessen wekt verbazing en fascinatie. Helaas zit er een grote keerzijde aan. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je synthetische stoffen wast, er kleine vezeldeeltjes in het afvalwater terecht komen, die uiteindelijk in de zee terecht komen waar zij grote schade verrichten. Plastic deeltjes trekken gifstoffen aan en vissen eten de plastic deeltjes. Het kan dus zelfs zo zijn dat jij die plastic deeltjes ook op je bord krijgt wanneer je vis eet. Als je dus een broek van gerecycled plastic in de was doet, komen die plastic deeltjes, uiteindelijk toch weer in de zee terecht. Verschillende organisaties, waaronder de Plastic Soup Foundation wijzen er inmiddels op dat je plastic beter in duurzame goederen kunt verwerken en niet in kleding.

FairFrog eindoordeel

Het is een mooi intiatief van adidas en Parley for the Oceans, vooral omdat er maar weinig duurzame sneakers te koop zijn die echt gericht zijn op (top)sporters. Het voordeel van de schoenen is dat deze niet of weinig gewassen zullen worden en de vezeldeeltjes relatief weinig zullen vrijkomen. De productie van de voetbalshirts zijn hierdoor een minder goed idee, maar kunnen (mits goed ingezet) dienen als communicatiemiddel naar miljoenen voetbalfans over de hele wereld. Als adidas nu ook actiever aan hun arbeidsomstandigheden gaat werken en communiceren, dan zijn ze al behoorlijk op de goede weg!

From threat to thread. #adidasParley @parley.tv

A video posted by adidas (@adidas) on

Your next jumps to fair and green:

  • Blijf kritisch kijken naar wat merken doen aan arbeidsomstandigheden en milieu!
  • Bekijk onze (steeds groter wordende) schoenen sectie voor een paar schoenen die voldoen aan onze criteria.

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog