9 Nederlandse merken die wij met een gerust hart kopen

Duurzame kleding kopen? FairFrog heeft er een ander idee over dan Lilianne Ploumen. Dit zijn 9 merken die wij met een gerust hart kopen.


9 Nederlandse merken, die wij met een gerust hart kopen.

Met plezier zagen wij deze week hoe het Convenant Duurzame Kleding en Textiel werd getekend door zo’n 55 bedrijven, hun brancheorganisaties, vakbonden FNV en CNV en organisaties zoals UNICEF Nederland en Solidaridad. Eerlijke kleding is eindelijk echt in de mode, maar hoe eerlijk blijft nog wel de vraag. Het convenant maakt weliswaar een begin met het maken van afspraken voor 2020, maar wij (en velen met ons) denken dat het beter kan en moet. Daarom maakte wij (Nancy en Nelle) ons eigen lijstje met merken waar wij nu al – dus niet pas in 2020 – met een gerust hart kopen. Mocht je nu toch tot en met 2020 willen wachten met het kopen van nieuwe kleding, dan ben je natuurlijk ook hartstikke duurzaam bezig.

Waarom deze merken lijst?

Het Convenant Duurzame Kleding en Textiel is het eerste van een aantal Internationale Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) convenanten, zoals die volgens advies van Sociaal Economisch Raad (SER) getekend moeten worden in 2016. Nederland is het eerste land dat op deze manier aan de slag gaat om de ingewikkelde, internationale keten van de kleding- en textielsector te verduurzamen. Daarmee is een eerste stap gezet in positieve richting. Echter zijn de gemaakte afspraken nog weinig concreet. Schone Kleren Campagne stapte uit de onderhandelingen omdat er geen draagvlak was voor het maken van afspraken over bijvoorbeeld leefbaar loon en vakbondsvrijheid. Bedrijven wilden zich niet committeren aan een overbruggingsperiode van vijf jaar om van het huidige loon naar leefbaar loon te komen. In de NRC van 7 juli, geeft Tara Scally een aantal tips waar je als consument op kunt letten als je echt eerlijke, duurzame kleding wilt kopen.

Wij maakten voor jullie een lijstje met ook alleen Nederlandse merken, waar wij persoonlijk meer vertrouwen in hebben. De merken in ons lijstje zijn ontstaan vanuit ideologieën omtrent duurzaamheid en eerlijke productie. Het zijn merken voor wie deze principes geen extraatje zijn, maar de kern van hun bestaan.

Overigens bestaan er tussen de bedrijven die hun handtekening onder het convenant hebben gezet zeer grote verschillen in hun huidige vorderingen op het gebied van duurzaamheid. Als je wilt weten hoe deze merken op dit moment met arbeidsomstandigheden en duurzaamheid om gaan, adviseren we je hun score op te zoeken op Rankabrand.

De lijst

MUD Jeans

MUD Jeans is opgezet vanuit het idee van een circulaire economie. Vandaar dat je er je spijkerbroek niet alleen kunt kopen, maar ook huren. Oprichter Bert van Son deed ervaring op in de kledingindustrie in China en zag dat het anders moest; gezonder en menselijker. MUD Jeans en Kings of Indigo behalen allebei dezelfde score (B) op Rankabrand. Een deel van MUD Jeans’ collectie is gecertificeerd door het Better Cotton Initiative (BCI) en een deel door Global Organic Textile Standard (GOTS). Het GOTS certificaat is niet alleen streng op het gebied van milieu, maar ook arbeidsomstandigheden. Wat nog wordt meegenomen in dit certificaat is leefbaar loon. MUD Jeans is ook lid van de Fair Wear Foundation.

Nelle in haar MUD Jeans op de Utrechtse Heuvelrug. Een van de 9 merken, waar wij met een gerust hart kopen.
Nelle in haar MUD Jeans op de Utrechtse Heuvelrug.

Saint Basics

Het motto van Saint Basics is “Love your Butt and Save the World.” Niet alleen een vrolijke slogan, maar ook een statement dat ze zelf waar proberen te maken. Je kunt bij dit merk terecht voor onderbroeken, strings, boxers, tops en t-shirts. Saint Basics is het hoogst scorende merk op Rankabrand (ze krijgen een A). Ze gebruiken al vanaf dat zij begonnen GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerd katoen. 

Foto van Saint Basics, houten onderbroek. Nelle's aanwinsten van het Fair Fashion Festival in Groningen.
Ik (Nelle) kocht deze chille, houten onderbroek van Saint Basics op het Fair Fashion Festival in Groningen. En ik kan beamen; ze zitten belachelijk lekker!

 

Kuyichi

Kuyichi werd opgericht door de NGO Solidaridad met het doel biologisch katoen in de kledingindustrie te promoten. Ze maakten de eerste biologische spijkerbroeken. Kuyichi werkt met verschillende certificeringen, waaronder GOTS, FairTrade en SA-8000. Op hun website vind je veel informatie over wie de kleding gemaakt heeft en waar. Het merk scoort dan ook een B op Rankabrand.

Miss Green

Miss Green is een kledingmerk uit Haarlem. Er komen twee collecties per jaar uit, waarbij de kledingstukken ontworpen worden om als tijdloze basics gedragen te worden, makkelijk gewassen kunnen worden en lang meegaan. Naast basics vullen ze hun collectie ook aan met meer fashionable items. De productie vindt plaats in GOTS gecertificeerde Europese en Indiase ateliers en voldoet aan de SA8000-standaard. De meeste kleding wordt geproduceerd in Turkije om de CO2 uitstoot voor transport zo laag mogelijk te houden. Miss Green is verkrijgbaar in hun eigen webshop of bij verschillende winkels door heel Nederland.

Kings of Indigo

Kings of Indigo is een denim kledingmerk geïnspireerd door Amerikaanse classics en het Japanse oog voor detail. Kings of Indigo is één van de merken, die het convenant tekenden. Voor hun kleding gebruiken ze zoveel mogelijk gerecyclede stoffen en anders biologisch katoen welke GOTS gecertificeerd is. Ze gebruiken geen chemicaliën die in de REACH lijst staan (een lijst met schadelijke chemicaliën) en ze zijn lid van de Fair wear Foundation en produceren in Tunesie en India. Alle verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar en de energie die gebruikt wordt in het warenhuis is afkomstig van zonnepanelen. De kleding is online verkrijgbaar of bij verschillende winkels door heel Nederland.

Miysu

Het merk is opgericht door Ria van Kleef en is ontwikkeld met respect voor mens en natuur. De kleding wordt van biologische materialen gemaakt en op natuurlijke wijze in Nederland geverfd. Het katoen dat gebruikt wordt voldoet aan de Global Organic Textile standard. Miysu wordt online verkocht en in de winkel in Gorinchem (Burgstraat 19, 4201 Gorinchem).

Re-5

Re-5 is net als MUD Jeans ontstaan vanuit een circulair idee. Je kunt er je gebruikte kleding inleveren, zodat de materialen kunnen worden gerecycled in het productieproces. De kleding is voorzien van de keurmerken GOTS en FairTrade en is niet seizoensgebonden. Daarmee maakt Re-5 een statement tegen de fast fashion industrie, waardoor consumenten worden aangespoord om ieder seizoen iets nieuws te kopen.

Hoodlamb

Hoodlamb werd opgericht voor het maken van warme jassen voor na het surfen in de Noordzee. Naast dikke, waterdichte jassen, heeft Hoodlamb ook vesten, T-shirts, tanktops en shorts. Bij het maken van de kleding, wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Hennep, wat een kleinere impact heeft op het milieu dan katoen. Een groot deel van de materialen is GOTS gecertificeerd. De kleding is ook volledig vrij van dierlijke producten. De oprichters bezoeken twee keer per jaar de fabrieken in China, je kunt een filmpje van het productieproces bekijken op hun website. Helaas heeft Hoodlamb nog geen Rankabrand beoordeling gekregen.

Jas van Hoodlamb. Een van de 9 duurzame Nederlandse merken.
Jas van Hoodlamb.

Studio JUX

Studio JUX startte in 2008 vanuit het idee dat mode leuk moet zijn voor iedereen, ook voor de makers. Het merk heeft haar eigen fabriek in Nepal en van ieder kledingstuk kun je op de website nagaan wie het gemaakt heeft. Kleding wordt gemaakt van biologisch katoen en andere, innovatieve materialen, waarbij rekening wordt gehouden met het milieu. Jammer is dat er niet op de website wordt genoemd of het biologisch katoen gecertificeerd is en zo ja, door wie. Het zou mooi zijn als ook Studio JUX een Rankabrand beoordeling kreeg. Met de transparantie over waar en door wie kleding gemaakt is, zit het in ieder geval wel goed en ook neemt Studio JUX deel aan verschillende sociale initiatieven. Studio JUX heeft naast een webshop ook een winkel in Amsterdam (Ceintuurbaan 252). 

Your next jumps to fair and green:

Voor meer informatie:

 

Laat Een Bericht Achter


3 thoughts on “9 Nederlandse merken die wij met een gerust hart kopen

  1. […] 9 Nederlandse merken die wij met een gerust hart kopen […]

      -  
  2. […] mooi, maar toch nog een stukje anoniemer. Zo vond iemand anders het weer erg leuk dat ik het merk Hoodlamb kende en daar erg enthousiast over was en laat het nou net zo zijn dat ik een nieuwe winterjas aan […]

      -  
  3. […] Ook Nederland heeft een paar prachtige duurzame jeansmerken, daarover lees je meer hier. […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog