Waarom Nancy deels vegetarisch eet.

Nancy is geen vegetariër, maar een pescotariër. Geen vlees, maar dan wel weer vis? Over afwegingen van klimaatverandering en voedingsstoffen.


Officieel ben ik geen vegetariër, maar een pescotariër. Ik eet geen zoogdieren en vogels, maar wel vis en andere zeedieren. Waarom? In deze blog mijn twee redenen.

Een eerste reden is de negatieve impact die de vleesindustrie op het milieu heeft. Een erg interessante en bekende documentaire, die ik ook zeker aanraad om te kijken is Cowspiracy. Het eerste feit waar ik zelf mee in aanraking kwam, en ook in Cowspiracy genoemd wordt, was dat er hectaren aan Amazone woud platgebrand worden zodat er (voornamelijk) soja op verbouwd kan worden om de dieren in de vleesindustrie te voederen. Erg omslachtig naar mijn idee, want al deze granen en soja konden direct op ons bord! Ik ben al geen fan van omslachtigheid, maar omslachtigheid in combinatie met het verwoesten van de Amazone is al helemaal een no-go voor mij. Een ander nadeel van de vleesindustrie is de grote uitstoot van broeikasgassen welke bijdragen aan de klimaatverandering. Methaan bijvoorbeeld is een broeikasgas wat 20x sterker is dan het bekende CO2. Een koe produceert minimaal 125 kg methaan per jaar bij de vertering van zijn voedsel. Met de huidige massaproductie van rundvlees komen we dus op een aardige uitstoot! Daarnaast is de vleesindustrie verantwoordelijk voor ongeveer 65% van de totale uitstoot van ‘lachgas’, welke 296x sterker is dan CO2 en daarnaast ruim 150 jaar in de atmosfeer werkzaam blijft. Als wij dus op dezelfde manier doorgaan met het fokken van dieren voor consumptie, zal klimaatverandering dus niet minderen.

Cowspiracy Infographic van www.cowspiracy.com, waarom vegetariër of pescotariër worden.
Cowspiracy Infographic van www.cowspiracy.com

De andere reden dat ik deels vegetarisch ben is omdat ik het “zielig” vind voor de dieren. Vroeger wilde ik altijd dierenarts worden en was ik een trotse WNF Ranger (zonder grappen! mijn Rangerpaspoort was bijna vol en ik hoopte elke week dat ik Ranger van de maand werd), maar at ik wel vlees. Het kwam toentertijd niet in mij op om simpelweg géén vlees te eten, totdat mijn tante als vegetariër zijnde mij foldertjes van stichting Wakker Dier gaf en subtiel voorlichting gaf over het dierenleed. Ik ben daarna vanaf ongeveer halverwege de eerste klas tot en met eind tweede klas vegetariër geweest, totdat ik op een dag gewoon zin had in een hamburger. Ja, zo ging dat. Ik kan er een mooi verhaal van maken, maar de rauwe waarheid is dat ik mijn principes op gaf voor een BigMac.
 
Enfin, jaren later heb ik mijn principes wat dierenleed weer opgepakt nadat ik mee had gedaan aan een Vipassana meditatieretraite. Tijdens deze retraite is één van de regels die geldt dat men geen andere wezens zal schaden. Ik kon de gedachte achter het ‘niet schaden’ ook na de retraite wel waarderen. Waarom zouden andere wezens moeten lijden voor jouw genot? Waarom zouden dieren gedood moeten worden zodat ik ‘lekker’ kan eten, terwijl ik prima lekker kan eten zonder dat zij hoeven te sterven of onder erbarmelijke omstandigheden moeten ‘leven’? Nee sorry, ik vind het het persoonlijk niet waard (daarnaast verpest ik m’n karma al door die bloed zuigende mug te elektrocuteren). Onder het mom van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ ben ik na de Vipassana (nu anderhalf jaar geleden) doorgegaan met vegetarisch eten. In de eerste maanden at ik ook geen vis, maar dat vond ik wel lastig omdat vis toch wel veel voedingswaarde heeft en ik een ontzettende seafood-lover ben. Nu eet ik zo ongeveer eens per week vis of iets anders levends uit de zee.
 
Zou ik idealiter ook geen seafood meer moeten eten? Ja.
En is het hypocriet van mij dat ik de wezens onder water wel eet? Ja.
 
Waarom doe ik dat dan? Omdat ik stiekem nog gewoon dat meisje ben dat d’r principes weggooit voor een BigMac. Daarnaast doe ik – en vele anderen met mij – mijn best om zo juist mogelijk te leven en de wereld mooier te maken en achter te laten voor de volgende generatie(s). Dat betekent in mijn ogen niet dat ik de “perfecte” vegetariër, veganist of zelfs mens moet zijn. Doe gewoon wat je kan doen en je draagt je steentje al bij! Al eet je bijvoorbeeld één keer per week minder vlees of koop je voortaan biologisch vlees; je doet je best. En vergeet niet dat als iedereen een beetje zou helpen, er uiteindelijk een groot effect is. Geloof je dit niet? Laat dan iedereen 5 cent naar mij overmaken en we zullen zien…

Your next jumps to fair and green:

  • Doe op 4 Oktober aanstaande mee aan de EetGeenDierenDag van Wakker Dier
  • Af en toe een vegetarisch dagje? Doe inspiratie op bij Meatless Monday!

Voor meer informatie:

  • Bekijk de documentaire op je Netflix account of via Cowspiracy
  • Geen zin om de hele documentaire te bekijken? Bekijk een aantal korte filmpjes Cowspiracy
Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog