Creëer een oceaan-vriendelijke garderobe

Wil je een oceaan-vriendelijke garderobe of zoek je leuke merken die de oceaan willen beschermen? Lees dit item voor World Oceans Day.


De oceaan verdient een eigen dag! World Oceans Day - 8 juni.
De oceaan verdient een eigen dag!

Er komt geen einde aan al die speciale dagen. FairFrog is pas ruim een maand online en we hebben al World Fair Trade Day gehad, afgelopen zondag World Environment Day en vandaag is het World Oceans Day! Het wordt natuurlijk ingewikkeld om al deze goed bedoelde dagen stuk voor stuk te vieren op de dag die ervoor bedoeld is. Met blogs als deze en de blog van Nancy vorige week, proberen we toch aandacht te geven aan deze momenten en eenvoudige tips te geven om je te informeren over of om bij te dragen aan het desbetreffende topic van de dag (wat je al dan niet op die speciale dag kunt doen).

World Oceans Day is wat mij betreft absoluut de moeite waard. De oceanen vormen een belangrijk deel van ons ecosysteem, huizen een zodanig omvangrijke biodiversiteit dat de meeste soorten nog niet ontdekt zijn en hebben enorme impact op ons leven. Zo bepalen zij onder andere het klimaat, zijn een belangrijke voedselbron en zorgen voor regen. Andersom heeft ons gedrag ook een zeer grote, helaas meestal negatieve impact op de oceanen. Menselijke impact op de oceanen komt lang niet alleen door overbevissing en oliewinning, maar ook door gebruik van plastics die in de oceaan terecht komen – wat zelfs kan gebeuren als je het in de prullenbak gooit – en het wassen van onze kleding. De lijst van problemen die mensen veroorzaken voor de oceaan is helaas nog langer, maar ik wil het graag hebben over het laatste punt; het wassen van kleding.

Voor deze blog had ik jullie eigenlijk willen verrassen met mooie kledingmerken, die hun best doen voor de oceanen, maar daarbij stuitte ik op een probleem. Veel merken die dol zijn op de oceaan, gebruiken namelijk gerecycled plastic uit de oceaan om textielvezels van te maken. Het leek zo’n prachtig idee; je vist de troep uit de zee en maakt er een nieuwe broek van. Het idee dat je een kledingstuk kunt maken van plastic flessen wekt verbazing en fascinatie. Helaas zit er een grote keerzijde aan. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je synthetische stoffen wast, er kleine vezeldeeltjes in het afvalwater terecht komen, die uiteindelijk in de zee terecht komen waar zij grote schade verrichten. Plastic deeltjes trekken gifstoffen aan en vissen eten de plastic deeltjes. Het kan dus zelfs zo zijn dat jij die plastic deeltjes ook op je bord krijgt wanneer je vis eet. Als je dus een broek van gerecycled plastic in de was doet, komen die plastic deeltjes, uiteindelijk toch weer in de zee terecht. Verschillende organisaties, waaronder de Plastic Soup Foundation wijzen er inmiddels op dat je plastic beter in duurzame goederen kunt verwerken en niet in kleding.

Geen plastic in de oceaan graag, ook geen microplastics!
Geen plastic in de oceaan graag, ook geen microplastics!

Rest ons natuurlijk de vraag; hoe creëer je een oceaan-vriendelijke garderobe? En daarvoor kan ik je gelukkig wat tips geven:

 1. Vermijd synthetische stoffen in je kleding zoveel mogelijk. Kies in plaats van nylon of polypropyleen voor natuurlijke vezels zoals biologisch katoen (gewoon katoen is dan weer erg belastend voor de aarde door het gebruik van pesticiden), biologische bamboe (bamboe groeit weliswaar duurzaam, maar om er vezels voor kleding van te maken worden vaak voor mens en milieu schadelijke processen gebruikt, vandaar dat ook hier een certificaat op zijn plaats is) of hennep, een topvezel!
 2. Het topmerk voor oceaanliefhebbers blijft het Nederlandse Hoodlamb. Ze gebruiken namelijk voornamelijk hennep in hun kleding en steunen de non-profit organisatie Sea Sherpherd. Je kun meer over hen lezen in onze eerdere blog over de True Fashion Show.
 3. Was je kleding niet te vaak. Zo gaat het langer mee, er komen minder microplastics in het afvalwater, je gebruikt minder zeep, minder water, minder energie. Goed voor je portemonnee, de aarde en de oceanen. De truc? Niet te hard werken, daar ga je maar van zweten.
 4. Was je kleding met wasmiddelen, die rekening houden met het ecosysteem, zoals Seepje of Ecover. Extra leuk Oceaan-feitje; Ecover vist plastic in Amsterdam samen met Plastic Whale en je kun meedoen!

Kortom genoeg dingen die we zelf kunnen doen om de oceaan een beetje te helpen. Ik heb me inmiddels opgegeven om met Ecover mee te vissen, als dat niet lukt ga ik zeker een keer met Plastic Whale mee. Ik houd jullie op de hoogte!

Your next jumps to fair and green:

 • Probeer eens één van bovenstaande tips. Gaat het goed? Probeer er dan nog één.
 • Voorkom ander plastic in de zee; gebruik een duurzame waterfles en shopper, zodat je niet steeds plastic flesjes en tasjes hoeft te kopen.
 • Vis plastic uit de Nederlandse wateren met Ecover of Plastic Whale.
 • Houdt onze blog in de gaten, want als er wasmachine-filters komen om het plastic uit het afval water te houden, dan lees je uiteraard daarover! Er zijn verschillende projecten in ontwikkeling, maar er is nog niks beschikbaar op de Nederlandse markt momenteel.

Voor meer informatie:

 

Laat Een Bericht Achter


3 thoughts on “Creëer een oceaan-vriendelijke garderobe

 1. […] of schoenen van gerecycled plastic wel écht zo milieuvriendelijk zijn. In een eerdere blog (Creëer een oceaan-vriendelijke garderobe) schreef Nelle het volgende over kleding gemaakt van gerecycled […]

    -  
 2. […] hebben het er al eerder over gehad; de miniscule plasticdeeltjes die de oceanen en daarmee de vissen vergiftigen. Ze komen via onze kleding in de zee terecht (door het wassen van […]

    -  
 3. […] Kan je naast het strand de oceaan ook waarderen? Creëer dan een oceaan-vriendelijke garderobe! […]

    -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog